Inspiratie

Inspiratie

Flaminio Bertoni – Italiaans beeldhouwer en architect: natuur als inspiratie

Na de dood van zijn vader in 1918 brak Bertoni zijn technische studie af en ging op zijn 15de werken bij een plaatselijke carrosseriebouwer, Carrozzeria Macchi, waar hij snel carrière maakte. In zijn vrije tijd studeerde hij tekenen en beeldhouwkunst. In 1929 vertrok hij na een ruzie met het management bij Macchi en begon zijn eigen ontwerpstudio. Daarnaast bleef hij tekenen en beeldhouwen; in 1930 nam hij deel aan tentoonstellingen in Varese, Rome en Milaan. In 1932 trad Bertoni in dienst bij Citroën, waar hij in 1934 (naar verluidt in één nacht) de Traction Avant modelleerde in Plasticine, de eerste keer dat een auto niet op papier, maar meteen in drie dimensies werd ontworpen.

Dieter Rams – industrieel ontwerper: ontwikkelde ‘Ten Principles of good Design’

(Dieter Rams (Wiesbaden, 20 mei 1932) is een Duits meubelmaker, architect en productdesigner. Door de wijze waarop Rams deze beroepen combineert is hij een van de meest gerenommeerde productdesigners van Duitsland.
Door het groeiende internationale succes van de ontwerpen voor Braun werd Rams in 1961 tot hoofd van de afdeling productontwerpen benoemd.
Al zijn ontwerpen zijn vanuit één, paradoxaal klinkende grondgedachte vormgegeven: een goed ontwerp is zo weinig mogelijk ontworpen. Zijn doel om het overbodige weg te laten zodat het wezenlijke tevoorschijn komt, maakt de vormen rustig, begrijpelijk en aangenaam en zorgt ervoor dat ze lang mee kunnen gaan.

Paul Smith – mode ontwerper: ontwerpt vanuit intuïtie

Er gaat geen dag voorbij dat Paul Smith (1946) niet ontelbare foto’s maakt. Niets ontsnapt aan zijn aandacht: speelgoed, mooie gebouwen, tweedehands kleding. Hij schrijft ook alles op wat hem door het hoofd gaat,  gedichtjes, gedachten, citaten. En al die inspiratie vindt een weg naar Smiths ontwerpen voor mannen- en vrouwenkleding. Smith is daarnaast ook een formidabel zakenman. Zijn internationale netwerk van tweehonderd winkels beslaat meer dan 35 landen.
Paul Smith – mode ontwerper

 

Marc Newson – industrieel ontwerper: biomorfist met aandacht voor ambacht

Marc Newson (links op de foto) is een Australische designer die de designstijl biomorfisme toepast in zijn ontwerpen. Deze stijl gebruikt zachtvloeiende lijnen, helderheid en doorschijnendheid. Scherpe hoeken zijn afwezigheid, voor het ontwerp van een mooi en ergonomisch resultaat. Zijn ‘Embriostoel’ uit 1988 is een van zijn eerste onderscheidende ontwerpen.
(detail: rechts op de foto Jonathan Ive, ontwerper Apple, en die dame…?)
Marc Newson – Product Designer

Inspiratie

Nooit eerder ging zo’n grote vloot in één keer te water op de Merwede, Utrecht.

> lees meer

Inspiratie

Vanaf 4 juni 2015 is ‘Het Groene Fietspad’ geopend en kan ieder fietsen kiezen voor een ‘groene omweg’. Want wie omfietst ervaart meer…

> lees meer